Pohled na volby očima marketéra

24. 10. 2017 0:05:02
Nechci hodnotit programy stran ani jejich kvalitu a kandidáty. Chci se jen trochu zamyslet, proč byli úspěšní a proč ne. A také bych přidal zamyšlení pro mladé o sociálních sítích.

Pročítám si komentáře na sociálních sítích a daly by se shrnout do několika málo vět.

- Staří neinformovaní voliči zkazí mladým jejich životy

- Facka demokracii

- Nespravedlivý volební systém

- Spousta poznámek o kriminálnících, mafiánech...

- S AB nikdo nepůjde a budou na jaře nové volby

Co si tedy myslím já o výsledcích:

ANO - profesionální práce zkušených lidí v oblasti marketingu a PR, kteří dokázali obrátit všechny pokusy proti AB ve výhodu nebo je absolutně zamlžit. Poslední čtyři roky lidem zle nebylo a ANO si to dokázala přivlastnit. A přestože AB mluví špatně česky, obyčejný volič mu velmi dobře rozumí.

ODS - prezentuje svůj výsledek jako výrazné zlepšení, nicméně jedná se historicky o druhý nejhorší výsledek strany ve volbách. Myslím, že valnou zásluhu na tomto “úspěchu” neměla ODS, ale absence tradičních pravicových stran a dále příchod VK ml.

Piráti - dobrá práce, na druhou stranu pro mladší voliče asi jediná alternativa spolu s dožívající TOP 09.

SPD - program pro nejobyčejnější lidi s pravdami typu 1 a 1 jsou 2. Jejich jediným pozitivem i negativem zároveň je, že sebrali hlasy komunistům (vysvětlím dále).

KSČM - stále stejně, pořád dokola, o hlasy je obral Okamura. Negativem toho je, že když jsou komunisti v KSČM a lidé pro ně hlasují, tak se ví zcela jasně - kdo je komunista a kolik lidí je volí. V okamžiku, kdy se infiltrují do různých stran oni nebo jejich ideje, tak se to stává skrytým a nepřehledným. Zatím byla vždycky jistota, že neměli žádné funkce, prakticky nic nemohli ovlivnit a to bylo ok. Ale teď... nevím.

ČSSD - mistrovské dílo jak pohřbít stranu. Přehled snad všech myslitelných chyb, které se v kampani dají udělat. Za mě největší průšviháři voleb.

KDU-ČSL - kampaň jako pokaždé, opět úbytek hlasů, ale ne tak velký, aby se vládní strana neudržela ve sněmovně. Tady budu asi málo objektivní, protože je považuji za největší podrazáky ze všech. Jenom pro dokreslení - Bělobrádek říká, že rozhovor ve kterém řekl, že pokud výsledek ve volbách bude horší než minulý, tak odstoupí z čela strany. Nyní tvrdí, že rozhovor neautorizoval, že to myslel tak, že dá funkci k dispozici. Nicméně ani to se nestalo.

TOP 09 - dožívá z popularity Karla Schwarzenberga, ale pokud nenajde novou osobnost, tak v příštích volbách končí. Karel je jejich jediný marketing, brand a logo zároveň.

STAN - v mých očích doplatili ztrátou času na projekt s KDU-ČSL. Myslím si, že těsné překročení hranice 5% je hluboko pod jejich možnosti.

Ze stran, které neprošly bych vzpomenul pouze Zelené. Mám mezi nimi hodně přátel a známých, ale nezbývá mi konstatovat, že Zelení se nikdy nedokázali vypořádat se svým hlavním nepřítelem, kterým si jsou oni sami. Vnitřní rozpory, které se projevují i neschopností funkčnosti koalic na kterých se podílejí, je posílají mimo sněmovnu navždy. Bylo by dobře, kdybych se části jejich idejí chopila nějaká funkčnější strana.

Co bude dál:

Teď tak 2-4 týdny se budou všichni držet předvolební rétoriky, vymezovat se proti AB a čím méně poslanců bude strana mít, tím bude hlasitější.

Po této době se rétorika uklidní a najdou se státotvorné strany, které začnou říkat, že kdo je obviněn, tak pochopitelně není zločinec, dokud není odsouzen a že ty programy jsou si vlastně vcelku blízké, že všichni chtějí hlavně blaho pro voliče...

A potom se dá dohromady nějaká koalice a jedeme dál. Tipuji to na jednu z těchto variant - ANO+SPD nebo ANO + ČSSD, pochopitelně vždy s více či méně hlasitou podporou KDU-ČSL.

A teď k těm komentářům:

Staří neinformovaní voliči zkazí mladým jejich životy.

Ne, my si ho kazíme sami. Už sakra pochopte, že přesvědčovat přesvědčené je zbytečná ztráta času. To, že dáte na Facebook nějaký velevtip o hloupých voličích a dostanete tam třista likes, to je opravdu k ničemu. Mluvte raději se svými rodiči, příbuznými, vysvětlujte jim současný svět. Mluvte tak, aby vám rozuměli a potom mluvte s dalšími. Máte na to čtyři roky. To, že píšete jak jsou ti voliči hloupí, neinformovaní a já nevím co ještě... je to bohužel naše chyba.

Přeložím do řeči PR a marketingu - budou lidé volit strany a ideje, které jim budou říkat a) jste hloupí, nevzdělaní nebo b) volič není hloupý?

Když obchodníkovi uteče velký kšeft, tak říkat si, že zákazník je debil je sice fajn, nicméně to opravdu nic neřeší. Musí přemýšlet, jak příště ten obchod udělat.

Facka demokracii

Bez komentáře. Naopak tyto volby jsou ukázkou demokracie, když se podíváme, kdo se do sněmovny dostal. Ale spíše to vypadá, že pro spoustu lidí ta demokracie znamená - pokud je to po mém, tak je to demokracie, pokud ne - tak je to... (doplňte si sami).

Nespravedlivý volební systém

Používá se v mnoha zemích, jsou i systémy, které zvýhodňují vítěze voleb ještě více. Prostě je to tak. Hokej se taky hraje šedesát minut a těžko si můžeme stěžovat, že kdyby se hrálo o pět minut déle, tak jsme vyhráli. Navíc 9 stran ve sněmovně, to fakt není málo.

Spousta poznámek o kriminálnících, mafiánech...

Toto nejsem schopen posoudit. Informace o kauzách mám pouze z médií a nevím jestli se stal trestný čin nebo to bylo využití možností v mezích zákona. Nicméně mi přijde, že spousta lidí papouškuje něco o čem opravdu neví vůbec nic. (Poznámka - nehájím tady AB, nedokážu posoudit jak to je). A účet Šuman se nakonec ukázal kontraproduktivním, protože díky jeho anonymitě ztratila jeho obvinění na své síle a naopak přivodila spoustu otázek a posléze bodů pro tým AB.

S AB nikdo nepůjde a budou na jaře nové volby

Ale nebudou, to přece všichni víme. Znáte to o těch kaprech co si nevypustí svůj vlastní rybník

Volby by nic nevyřešily. Během těch cca 6 měsíců, které by do nich teoreticky zbývaly se nic moc nezmění. Úvaha v marketingových štábech je jednoduchá:

ANO - dostane ještě více hlasů než nyní, protože by byli obětí nikoli viníkem

ODS - ta by si mohla trochu polepšit na úkor TOP 09 a STAN

Piráti - obdobný výsledek či mírný pokles

SPD - dostali by hlasů méně

KSČM - trochu by si polepšili

ČSSD - za 6 měsíců se nevzpamatují a současný počet mandátů byl byl v podstatě stejný

KDU-ČSL, TOP 09 a STAN - jedna až dvě z těchto stran by se do sněmovny již nedostaly

Závěr

Před několika lety se rozhořely diskuse odpůrců Miloše Zemana a mnoho lidí říkalo, že to není jejich prezident. (pozn. nehodnotím Miloše Zemana)

Nedostavilo se žádné poučení a tyto volby dopadly v podstatě obdobně. Můžete si nyní stokrát dát na svůj profil, že to není váš premiér nebo vláda, ale musím vám bohužel sdělit, že se mýlíte.

Bude to naše vláda, náš premiér, náš prezident.

A chcete-li, aby to bylo jinak, tak pro to něco dělejte. Ale Facebook a Instagram jsou opravdu zbytečná bojiště.

Zkuste se někdy podívat na věkovou strukturu voličů v ČR.

Když budete vědět, že dalších 10 let budou pořád teploty na Zemi okolo 30 stupňů, koupíte si plavky nebo lyže?

Asi lplavky.

Nebo jestliže víte, že Blesk má náklad vyšší než 200000 výtisků a čtou jej starší lidé, je to lepší médium pro propagaci myšlenek, než když je píšete pro stejně smýšlející (tedy přesvědčené) ve 30000covém Respektu.

Dívat se na ČTart je správně, ale bohužel k pochopení davu musíte přepnout i na jiní kanály

Tak si na to občas vzpomeňte.

Autor: Martin Bělík | úterý 24.10.2017 0:05 | karma článku: 22.99 | přečteno: 619x

Další články blogera

Martin Bělík

Pane Pavle, hlavně to teď nepokažte...

Každá volba rozdělí na nějaký čas národ do dvou skupin, které vidí svoji pravdu, své argumenty a s houstnoucí atmosférou si více a více idealizují svého kandidáta a jejich výhrady a námitky proti soupeři a jeho voličům rostou do z

28.1.2023 v 14:00 | Karma článku: 6.67 | Přečteno: 144 |

Martin Bělík

Nikdo není dokonalý ani králíček Petr

Kdysi jsme hráli takovou slovní hru - otevřeli jsme noviny (mladší nechť si vyhledají toto heslo na wikipedii) a zkoušeli jsme, jestli lze použít každý titulek pod fotografii dvojice v posteli. Šlo to!

28.1.2023 v 11:24 | Karma článku: 14.45 | Přečteno: 437 |

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.59 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 918
Muž, který miluje svoji ženu a nemá rád hlupáky. Pokud má čas a chuť věnuje se fotografii a proto všechny fotografie na tomto blogu jsou jeho dílem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...